top of page

EL DOJO

Un dojo és un espai on es practica la Via o Camí, en el nostre cas del Karate.

El Dojo Waki comença la seva aventura a l’any 2006, quan la seva instructora, Susana Fernández, inicia un grup de Karate-Do infantil a l’Escola Palau de Palau de Plegamans. Des de llavors el dojo s’ha anat estenent per diferents zones del territori català i actualment es practica a Les Masies de Roda, Roda de Ter i Vic (Osona).


A l’any 2013, el Sensei Kaji dóna nom als diferents grups dirigits per la professora i l’anomena Waki. En japonès, aquests dos kanji o ideogrames representen l’harmonia i la pau (wa), i l’energia (ki). Així doncs, som el dojo de l’energia en harmonia i pau.

​​Alhora, també s'han afegit al dojo diferents monitors/es infantils-juvenils, els quals, juntament amb la instructora, s’encarreguen dels grups més joves del dojo en diferents espais.

Sempre amb una mentalitat oberta i flexible, des del Dojo Waki ens adaptem en horaris i espais a noves propostes de grups que puguin sorgir. En aquest sentit, som també un espai viu i en constant evolució.

2006 - 2016

Susana i Sensei Eiji Kaji_Karate_4.jpg

Dins el dojo hi formen part alumnes de totes les edats, i les classes es divideixen en dos grans grups:​

​
· Waki Karate Infantil i Juvenil (de 6 a 15 anys)
· Waki Karate Adult (a partir de 15 anys)
​
Les classes d'adults també es poden dividir segons l'horari de pràctica en matinals o de vespre.

​

Seguidament, teniu un quadre horari amb els dies de pràctica i les hores del Dojo Waki per al curs 2023-2024.
horaris_web23-24.png

Karate-Do per als més joves

IMG_20230603_155039_151.jpg

La nostra pràctica del Karate-Do fan que l'art marcial pugui acompanyar-nos durant el llarg camí de la vida. És per això que al Dojo Waki tenim practicants amb més de cinc dècades d'edat de diferència. Encara que tots practiquen amb el mateix esperit, la pedagogia de les classes dels alumnes de 6 a 17 anys va de la mà del desenvolupament psico-físic dels alumnes.

​

La Kat Sei Karate Kai estudia el Karate de forma tradicional i no competitiva, per tant, dins les classes, a part d’ensenyar diferents tècniques i kata del nostre estil, sobretot ensenyem certs valors als joves i infants que practiquen amb nosaltres. De mica en mica, aprenen a valorar la tolerància, l’amistat, la cortesia, el respecte, la humilitat, la cooperació... Així, des d’un inici, aprenen a valorar el Karate de forma integral i no només com una activitat esportiva.

A grans trets, els objectius de la pràctica del Karate-Do en infants i joves són:

 

  • Conèixer la base del Karate (tècniques, kata, exercicis per a fomentar la salut...).

  • Aprendre valors socials i de conducta a través del Karate.

  • Millorar el coneixement d’un mateix i de l’entorn, tant en una vessant física com psicològica i afectiva.

  • Divertir-se molt jugant, practicant i aprenent !

​

"El joc és plaent. Genera plaer de tipus sensorial, físic i de tipus moral o psíquic; i sempre està superant algun obstacle.

Estimula el sentit de l'humor i és incompatible amb la malaltia, per tant és una característica de la salut."

Jesús Jara i Alfredo Mantovani a "El actor creativo | La actriz creativa", Ed. Artezblai (Bilbao)

 

Així és, tal com diuen els actors i pedagogs teatrals Jara i Mantovani, el joc és necessari i vital per a l'infant (i l'adult!). L’ensenyament infantil del Karate-Do es recolza en la pràctica del joc i el moment del lleure com a eines educatives. Per a nosaltres, és molt important que el nen i la nena se sentin “com peix a l’aigua” mentre practiquen l’art marcial i, sense gairebé adonar-se’n, vagin adquirint competències tècniques i de conducta que els serviran per a desenvolupar-se, tant física com psicològicament.

Durant la classe és molt habitual veure als practicants saludant constantment (inclinant el cos cap  endavant, com fan els japonesos). Aquesta forma de respecte ajuda a l’infant a valorar molt més tot el que està aprenent, a valorar als companys i companyes, l’espai on practica, al professor, etc. En resum, aprèn a ser més respectuós (una qualitat que en l’època en la qual vivim molt sovint s’abandona). Un karateka sap, ja des de ben petit, que la pràctica d’aquesta art sempre es fa en harmonia, com s’ha fet des del seu origen.

IMG_20230430_153203_894.jpg

La pràctica juvenil (entre els 12 i els 15 anys) no difereix molt de la infantil (de 6 a 11 anys), tret de la forma de treballar les tècniques i l’actitud a la classe. Comencen a endinsar-se més profundament en l’entrenament i l’estudi del Karate, requerint més concentració i compromís a les classes, fins a arribar a poder practicar amb els adults. El Karate és un bon company per al jove que s’està fent gran i desitja reafirmar-se com a persona adulta.

 

Per a conèixer més sobre el Karate-Do Infantil i Juvenil podeu entrar a l'apartat SECCIÓ INFANTIL I JUVENIL, dins L'ESCOLA.

bottom of page